torsdag 6. juli 2017

Femstjerners øyeblikk

For noen uker siden slo det meg at jeg har noen femstjerners øyeblikk i livet.

Jeg var ute og gikk da tankene vandret tilbake i tid. Til en kveldsstund jeg tilbrakte på takterrassen på et hotell i Sousse sammen med ei venninne. Lufta var heit, knapt nok et vindpust, og lydene fra byen under oss var en blanding av kjent og eksotisk. Vi hadde tatt med oss ei flaske lokalhandlet rødvin som vi delte der vi satt i fluktstoler og betraktet himmelen over oss. Den var klar og fylt av ukjente stjernebilder.

Minnet og følelsen sitter fortsatt i – et femstjerners øyeblikk i livet, tenkte jeg.

Da tanken var tenkt dukket flere minner om femstjerners øyeblikk opp:

Rett-i-koppen tomatsuppe som jeg fikk servert på Ullevål sykehus da jeg hadde våknet etter at de hadde snittet opp hele buken min. Aldri har den suppa smakt så godt! Et femstjerners øyeblikk.

På tur ned fra Trolltunga, nakenbading i fossefallet på de varme svabergene der. Og da vi kom ned i Odda – kald blå Farris. To femstjerners øyeblikk på en og samme dag.

«Da jeg var student gikk debatten om vi trenger flere filosofer», sa han. «Jeg tror at du i dag har besvart dette spørsmålet. Takk!» Et femstjerners øyeblikk for en praktiserende filosof som kunne se begeistringen hos denne businessmannen.

En annen takterrasse, i hjemlandet. Ikke sommer, men vinter. Himmelen klar, stjernebildene kjente. Han som pekte på den store karlsvogna…, og som for første gang fikk meg til å se at selv Universet undrer seg – ved å plassere et digert spørsmålstegn synlig på nattehimmelen. Et femstjerners øyeblikk.

Artikkelen i Aftenposten som trigget meg til å gjøre den hittil største og viktigste – for ikke å si riktigste – avgjørelse i livet mitt: Studere filosofi og bruke det i praksis ved hjelp av etisk og eksistensiell dialog. Et sjelsettende femstjerners øyeblikk.

Duften av solvarm hud. Lukta og følelsen av glatt fersk svette etter en løpetur. Opplevelsen av å kunne trekke pusten helt ned i underlivet. Å vinne 1000 kroner akkurat når det trengs som mest. En skjelvende mann, tett inntil kroppen... Femstjerners øyeblikk alle sammen, og jeg har mange, mange fler.

Jeg elsker mine femstjerners øyeblikk, øyeblikk som kun livet gjør mulig. Så nå har jeg begynt å samle på dem, jeg vil nemlig ha så mange som mulig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar